Geschiedenis

De eerste blanken die de honden met een ridge zagen waren de Portugezen toen ze in 1487 aan wal gingen in Kaapstad.

 

De bekendste persoon die verbonden was met de beginperiode van de Ridgeback was eerwaarde Charles Helm die in 1875 twee teven bezat. Hij kruiste deze twee met de jachthonden van Vanrooien. Deze honden vormden de oorsprong van de Rhodesian Ridgeback.

De eerste RR werden tentoongesteld op de landbouwtentoonstelling in 1918. Kort daarna kwamen de liefhebbers van het ras samen om de eerste standaard op te stellen. Deze werd in 1921 aan de Kennelclub aangeboden en werd na een herziening in 1926 aanvaard. In de eerste standaard werd gestroomd aanvaard maar deze kleur werd geschrapt na de herziening door de Kennelclub. De RR is eigenlijk ontstaan uit een aantal kruisingen waaronder de Khoi-hond, Mastiff-achtige, Greyhounds en de Deerhound  die zeker niet de minst belangrijke waren.

 

De RR is geschikt voor twee uiteenlopende taken: als jachthond voor elk type wild met inbegrip van veerwild of als werkhond op de boerderij als hoeder van vee en als bewaker van het erf. De RR is altijd geselecteerd op intelligentie, moed en vastberadenheid. In de standaard staat nog altijd beschreven onder temperament: waardig, intelligent, gereserveerd tegenover vreemden zonder echter agressiviteit of angst te vertonen.