Karakter

 

 

Een volwassen Rhodesian Ridgeback is rustig en zelfzeker. Hij kan op eigen houtje beslissingen nemen. Soms komt hij arrogant over tegenover vreemden. Een jonge Ridgeback kan koppig en ondeugend zijn.

Van zodra de jonge RR bij jou thuis is moet je zeker in het begin je leiderschap over hem laten gelden . Jonge RR`s vergeten niet snel, ze bestuderen je goed en kennen snel je goede en slechte kanten. Dan wordt het soms link want als de slechte kanten overheersen kan er frustratie ontstaan tussen jou en je hond . Je moet je hond op een eerlijke manier aanpakken, geven en nemen, maar wel steeds consequent zijn.

Rhodesian Ridgebacks zijn gewoontedieren. Je moet ze in hun eerste levensjaar in een rechte lijn opvoeden, op het juiste tijdstip voederen, belonen, timing in belonen is belangrijk. Als je hond iets fout doet moet je niet roepen of met je armen zwaaien maar gewoon consequent en vastberaden een blokkade uitvoeren, let op, niet teveel de ogen gebruiken, dit is fixatie.

Als je deze periodes van 2 jaar hebt doorstaan, is de Rhodesian Ridgeback een gouden hond die je zal steunen door dik en dun. Het lijkt wel of hij je gedachten probeert te lezen, met een blik van “wat wil mijn baasje me nu vragen?”. Heb je een goede relatie met je hond, dan zal je met je ogen of je gedrag dingen kunnen vragen waarbij spreken overbodig wordt.

 

Opvoeding

Belangrijk om te weten is dat een Rhodesian Ridgeback niet voor iedereen geschikt is.

De allereerste training en een van de belangrijkste waar een hond mee te maken krijgt, is de zindelijkheidstraining. De basis voor het zindelijk maken is het in de gaten houden van de pup en zijn gedrag observeren . Wanneer u goed oplet, zult u zien dat hij langdurig snuffelt of rondjes draait op dezelfde plek voordat hij een plasje doet . Til hem dan rustig op en zet hem buiten op het gras. Beloon hem uitbundig als hij daar zijn behoefte doet. Een ander geschikt moment voor het zindelijk maken is net na het eten of slapen. Op die momenten zal de pup vaak iets doen. Laat hem altijd eerst zijn behoefte doen voordat hij gaat spelen.

Nog een belangrijk punt is het socialiseren van een pup. De socialisatieperiode is van drie tot 12 weken. Dit is een beslissende periode in het leven van de hond om zich te ontwikkelen tot een geslaagd huisdier. De verantwoordelijkheid om te zorgen dat de pups gedurende derde en de zesde week goed verzorgd worden en gesocialiseerd rust bij mij (de fokker).

Van uw kant moet u de fokker van uw pup zorgvuldig kiezen. Als u een pup koopt die geen goede start heeft gehad, dan moet u de verloren tijd inhalen door hard te werken aan de socialisatie, vanaf het moment dat de pup met u mee naar huis komt, bent u verantwoordelijk voor de socialisatie, die overigens niet ophoud na twaalf weken, dit proces moet eigenlijk doorgaan tot de volwassen leeftijd is bereikt (3 jaar). Socialisatie wordt steeds moeilijker naarmate de hond ouder wordt.